La iesirea din Bucuresti, pe drumul ce duce spre Oltenita, in vecinatatea orasului Popesti-Leordeni, se afla Atelierele Patriarhiei Romane. Aici se confectioneaza aproape toate obiectele bisericesti intrebuintate in cultul ortodox.
Cunoscand ca lui Dumnezeu se cuvine sa-i daruiasca tot ceea ce este mai bun din rodul muncii lor, inca din cele mai vechi timpuri, mesterii talentati s-au straduit sa lucreze cele mai frumoase obiecte pentru cult. Daca privim la istoria Bisericii noastre, descoperim de la inceputuri preocuparea pentru frumosul bisericesc: in manastiri se lucrau epitrahile, antimise, epitafe brodate. Erau lucrate si atunci, ca si astazi, in ateliere de argintarie vasele liturgice , iar in cele de sculptura mobilierul bisericesc.
Atelierele de astazi ale Patriarhiei, in mod evident, isi afla radacinile in stradaniile de secole ale monahilor. Organizarea lor se datoreaza vrednicului de pomenire patriarh Justinian care a acordat o atentie deosebita si sectoarelor specializate in confectionarea obiectelor de cult. Argumentul folosit de patriarhul Justinian in fata autoritatilor comuniste ale vremii, pentru organizarea si sustinerea atelierelor, a fost „pregatirea artistica si tehnica a monahilor tineri talentati, in vederea reinvierii vietii si activitatii artistice din manastiri“. Lucratorii nu erau insa numai monahi. In anul 1953 acestia reprezentau doua treimi din muncitori.
In atelierele Patriarhiei si-au gasit un loc de munca pe langa monahi -mesteri priceputi in realizarea obiectelor de cult - si laici care, persecutati de regimul comunist, nu puteau fi angajati in alta parte. Pe acestia, patriarhul Justinian i-a primit, iar ei, la randul lor, i-au rasplatit cu multa darnicie si daruire bunatatea. De pilda, Otilia Oteteleseanu, specialista in arta emailului, a lucrat, printre altele, cele patru icoane imparatesti ale Catedralei patriarhale.
La inceput, atelierele si-au desfasurat activitatea la Manastirea Antim. Se executa acolo o gama variata de obiecte liturgice necesare la desfasurarea cultului, iar la manastirea Plumbuita se afla atelierul de turnat clopote.
Spatiul de la Manastirea Antim era insa insuficient, ceea ce l-a determinat pe patriarhul Justinian sa caute unul mai generos. S-a oprit asupra Schitului Maicilor. Locul nu a fost ales intamplator: ansamblul manastiresc de la Schitul Maicilor, a carui arhitectura, in stil brancovenesc, era deosebit de frumoasa, data din 1726. Exista insa pericolul ca acest ansamblu sa fie preluat de statul comunist. Afland de aceasta intentie, patriarhul Justinian a mutat atelierele de la Antim la Schitul Maicilor, intr-o singura noapte. Pusa in fata faptului implinit, puterea a trebuit sa se retraga.“
In vara anului 1982, activitatea de la Schitul Maicilor a luat sfarsit, intrucat pe locul ansamblului manastiresc urma sa se ridice Casa Poporului. Biserica manastirii fiind translata, iar chiliile in care isi desfasurau activitatea atelierele Patriarhiei au fost demolate. Autoritatile de atunci promisesera refacerea intregului ansamblu, pe locul unde urma sa fie reasezata biserica. Promisiunea nu s-a materializat niciodata.
In acelasi timp, pe un teren apartinand Patriarhiei, la Popesti-Leordeni, s-a pus piatra de temelie pentru cladirea care urma sa adaposteasca atelierele. S-au ocupat de proiect inginerul Eugen Iordachescu si parintele consilier Constantin Badescu.
De la Schitul Maicilor, atelierele au fost mutate intr-o cladire care apartinea ICRAL-ului, din cartierul Vacaresti. Aici au ramas vreo trei ani, pana cand si zona respectiva a intrat in resistematizare. A fost atunci un moment de cumpana: se punea problema inchiderii atelierelor pana la finalizarea cladirii de la Popesti-Leordeni. Lucratorii nu au fost insa de acord cu aceasta, motivand ca daca se vor inchide, chiar si pentru un timp scurt, vor ramane inchise pentru totdeauna. S-a gasit atunci solutia de a fi mutate la Manastirea Plumbuita, unde exista deja turnatoria de clopote.
Din 1994, atelierele functioneaza in cladirea din curtea Manastirii Duminica Sf. Romani, aflata la iesirea din Bucuresti, pe drumul ce duce spre Oltenita, in vecinatatea orasului Popesti-Leordeni, avand si doua sectii la Manastirea Pasarea si la Manastirea Tiganesti.
In anul 2009 sub conducerea si cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel, Sectorul Ateliere din cadrul Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane a intrat intr-un amplu proces de reorganizare si modernizare. Astazi, acest sector isi desfasoara activitatea pentru confectionarea obiectelor de cult in cadrul urmatoarelor sectii: Metale pretioase, Metale comune, Tamplarie si Sculptura, Filigran, Pictura, Tamaie de la punctul de lucru din Bucuresti; Croitorie si Cizelura, de la punctul de lucru de la Manastirea Pasarea si Tesatorie, Broderie, Tricotaje de la punctul de lucru de la Manastirea Tiganesti.
Astfel la atelierele din BUCURESTI se realizeaza:
In sectia Metale pretioase: candele cu postament si suspendate, cadelnite, chivote, cruci pectorale si pentru binecuvantare, seturi de Sfinte Vase, icoane si coperti cizelate pentru Sf. Evanghelie, racle. Tot in aceasta sectie se realizeaza engolpioane, butoni pentru camasi, ordine si cruci commemorative, diverse distinctii.
In sectia Metale comune: Seturi de Sf. Vase, coperti pentru Sfanta Evanghelie (presate, cizelate sau cu placute email), miruitoare, truse pentru botez (cizelate si gravate), caldaruse pentru aghiasma, cununii, cristelnite si lucrari speciale cum ar fi icoane si racle pentru Sfinte Moaste si chivote solicitate de clienti. Tot in aceasta sectie se realizeaza medalii jubiliare, plachete commemorative, brelocuri personalizate. Obiectele din metal comun pot fi nichelate, argintate sau aurite, in acord cu solicitarile clientilor.
In sectiile de metale obiectele se realizeaza prin presare, turnare, cizelura si gravura.
In Sectia de Tamplarie-Sculptura: iconostase, troite, cruci pentru Sfantul Altar, catapetesme si mobilier bisericesc (citelnite, sfesnice sculptate, axionite, sintroane, strani pentru credinciosi si altele), racle pentru Sf.Moaste, rame pentru icoane.
In Sectia Filigran: Candele suspendate si cu postament, capete de baston arhieresc, seturi de sfinte vase, coperti de evanghelie – model special, cadelnite si cruci pectorale.
In Sectia de Pictura Bisericeasca : icoane pe lemn si panza, chipuri de sfinti pentru icoane imparatesti si broderii, steaguri pentru procesiuni, epitafe, cruci pictate pentru procesiune si pentru Sf.Altar.
In Sectia Tamaie: tamaie sintetica si carbune cu tamaie incorporata.
La atelierele de la MANASTIREA PASAREA se realizeaza:
In Sectia de Croitorie: vesminte arhieresti, preotesti si diaconesti, seturi pentru Sfanta Masa si Proscomidie, dvere si Acoperaminte pentru Sfintele Moaste. In acelasi atelier se realizeaza mantii arhieresti si calugaresti.
In Sectia de Cizelura : racle din argint pentru Sfintele Moaste si Icoane relicvar de asemenea din argint. In aceeasi sectie se realizeaza ornamente din email pregatit la cald.
La atelierele de la MANASTIREA TIGANESTI se realizeaza:
In Sectia de tesatorie : stofa bisericeasca din bumbac cu matase si fir, reverende, rase si veste.
In Sectia de Broderie : cruci pentru vesminte, icoane brodate cu chipuri pictate sau brodate, ciucuri cu fir metalic necesare ornarii vesmintelor si acoperamintelor de altar, precum si alte lucrari de broderie manuala.
In Sectia de Tricotaje : pulovere, veste, fulare si fesuri.
|